Софийският университет отваря филиал в Бургас. Днес Министерският съвет даде зелена светлина

...
Софийският университет отваря филиал в Бургас.
Днес Министерският съвет даде зелена светлина
Коментари Харесай

Служебният кабинет даде зелена светлина за филиал на СУ в Бургас: ще подготвя кадри за поклоннически туризъм - Общество

Софийският университет отваря филиал в Бургас.

Днес Министерският съвет даде " зелена светлина " на плана по предложение на служебния министър на образованието, някогашен декан на Юридическия факултет на СУ и учител там проф. Сашо Пенов.

Проектът има дълга предистория. Реализирането му беше замразено за години поради наложения през 2019 година от страната върху откриването на още висши учебни заведения на фона на сегашните 52 и на нови филиали.

Отпадането на възбраната стана допустимо по самодейност на министъра на образованието в кабинета " Петков " и сегашен кандидат-премиер акад. Николай Денков. Като министър той внесе Национална карта на висшето обучение в Република България. Приемането ѝ (от служебния кабинет с министър председател Стефан Янев) беше изискването за отпадане на мораториума. Картата определя политиките в развиването на профилната и териториалната конструкция на висшето обучение у нас.

След свалянето на мораториума отпадна и пречката за отваряне на филиала на СУ.

Противно на в началото замисления проект - в него да се образоват икономисти - звеното ще приготвя фрагменти за поклоннически туризъм и експерти за музикалния бизнес.

Историята

През 2018 година. Тогава се възнамерява да се образоват студенти в магистърски специалности от професионалните посоки " Икономика " и " Администрация и ръководство ". Предвидените стратегии и специализации за магистрите са: " Икономика и финанси " ; " Бизнес администрация " ; " Икономика и ръководство в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги " ; Business Administration – Strategic Management (на английски); Business Administration – Human Resources Development (на английски); " Счетоводство и разбор на огромни данни " ; " Дигитален маркетинг " ; " Управленски осведомителни системи " ; " Икономика и ръководство на обществения бранш ".

Тогава СУ аргументира решението с претекста, че по този начин ще се насити потребността от обучение в икономическите посоки в Бургас, Варна, Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен и Стара Загора и че това ще е " единствената териториално изнесена конструкция на висшето учебно заведение в цяла Източна България ".

Що се отнася до потребността от просветително засищане, може би погледът по-скоро би следвало да се насочи към Северозападна България, а не към посочените области, които се радват на университети в Бургас, Варна, Стара Загора, Шумен, Русе.

През 2019 година планът е утвърден от Националната организация за оценяване и акредитация при Министерския съвет.

. В него към този момент се планува образование по разнообразни от в началото плануваните специалности с претекста, че в настоящите има дефицит. Те са в направленията " Музикално и танцово изкуство " и " Религия и теология ": " Църковен мениджмънт " и " Християнско поклонничество ", задочно образование, и " Музикални медийни технологии и тонрежисура “ (бакалавър, постоянно обучение) и " Аудио-визуален дизайн " и " Филмова и театрална музика " (и двете магистърски, постоянно обучение).

Днес от пресслужбата на държавното управление мотивираха приемането на плана по този начин:

" С откриването на филиала ще се отговори на нуждата от фрагменти за туристическия и културен бизнес в комбиниране с духовна култура и мениджмънт в региона на поклонническия туризъм. Подготовката на фрагменти с висше обучение по специалностите на филиала ще обезпечи редица преимущества на града и района, заради което общинското управление и кметството на Бургас застават зад концепцията за основаването му и обезпечават съответната материално-техническа база за потребностите на образованието ".

С внасянето на плана за разискване от проф. Пенов беше издигнат още един въпрос:, подсигурена ли е постройка, както се допуска при съществуването на акредитация от НАОА.

Според отчета на министъра, съпътстващ внасянето на плана, " за потребностите на филиала Община Бургас дава кабинети и зали в новопостроена постройка на конгресния център в града ". Само че Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) реагира с думите, че не е осведомено за сходно нещо. От ДППИ показаха още, че Конгресният научно-изследователски център за надзор и проучване на Черно море с прилежащи офис площи е обществена държавна благосъстоятелност, а не общинска, и те не са осведомени за сходни планове.

За да се отдаде чартърен част от подобен парцел, е належащо да се организира търг в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност и правилника за използването му.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР